kosmitki pisze:tylko zwierzęta,
To może być słabo...
kosmitki pisze:myślałam by kupić wycieczkę z biurem podróży i tam nurkować na miejscu
Jeśli koniecznie upierasz się by nie jechać autem, to można też rozważyć przejazd autokarem do wybranej miejscowości, a apartamenty zarezerwować przez centrum nurkowe lub np booking.com
kosmitki pisze: - rafy są wszędzie ładne?
Jakie rafy ?
W rozumieniu tego co widziałaś w Egipcie nie ma ich wcale...
kosmitki pisze:w chorwacji jeszcze nie byliśmy - nurkowałam tylko w Egipcie i tam wiem że w Hurghadzie jest średnio - lepiej jechać do Marsa Alam lub Dahab,
a jak to wygląda w chorwacji? rafy są zadeptane?
W takim razie koniecznie się wybierzcie ! To piękny kraj i gościnni ludzie. Masa ciekawych miejsc do zwiedzania.
Jeżeli jednak uważasz że w Hurgadzie było średnio (swoją drogą uważam że pod tym względem Hurgada jest lepsza od Dahab) to Chorwacja całkowicie Cię rozczaruje...
To nie ten typ morza. Owszem i w Chorwacji można spotkać delfiny, zobaczyć ośmiornicę czy fajną meduzę, ale są to raczej wyjątki a nie reguła...
Chorwacja to piękne wraki, ścianki czy jaskinie. Są też miejsca gdzie słodka woda miesza się ze słoną tworząc bajeczne formacje skalne (Vruja).
Można też zanurkować w parkach narodowych, gdzie jest troszkę więcej życia (np okolice wyspy Murter).
Ja na Twoim miejscu wybrałbym jednak na pierwszy raz okolice Omisia.
To bajeczne miejsce. Morze, rzeka i góry w jednym. Rafting, nurkowanie (CN Butterfly), wycieczki, wszystko w jednym miejscu.
To właśnie z tego centrum nurkowego pływają na słynną Vruję. Mają też jakiś wraczek i parę innych miejsc nurkowych.
Pamiętaj jednak, że Chorwacja to nie Egipt, bo Morze Śródziemne to nie Morze Czerwone !
Po naszej stronie globu nigdzie nie znajdziesz takich raf jak w Egipcie !